Forum Off-topic
jakie studia po maturze - poradźcie - Wersja do druku

+- Forum Off-topic (http://www.off-topic.pl)
+-- Dział: Ogólnie (http://www.off-topic.pl/forum-6.html)
+--- Dział: Nauka (http://www.off-topic.pl/forum-13.html)
+--- Wątek: jakie studia po maturze - poradźcie (/thread-14.html)

jakie studia po maturze - poradźcie - skakAnka - 12-25-2012

ponieważ niedługo zbliża się matura i najdłuższe wakacje w moim zyciu (zakładając, że potem nie będę bezrobotna czy coś) to wypadałoby w końcu zdecydować się na jakie studia iść po szkole. niektórzy moi znajomi mają już sprecyzowane pomysły od dłuższego czasu, ale ja chyba jestem jakaś taka niedojrzała i po prostu nie mam pomysłu na siebie.
znaczy chodzi o to, że wiem, że w przeciwieństwie do czasów moich rodziców po moich studiach nie będzie mi tak łatwo znaleźć pracy w zawodzie, więc staram się wybrać coś bardziej bezpiecznego, przyszłościowego, procentującego... oczywiście fajnie by było jakbym była mózgiem z matmy czy fizyki, bo wtedy poszłabym na jakąś informatykę albo inną elektronikę i po studiach biliby się o mnie, ale niestety nie jestem.
więc jestem w klasie geo-hist, na maturze poza obowiązkową matmą, polskim i niemieckim zdaję też geografię, wos i historię. wos to tak z głupia frant wzięłam, więc raczej wybitnych wyników z niego nie będę miała, zostaje więc geografia i historia.
myslałam o turystyce, bo lubię te klimaty, ale co po tym mozna robić? Smutny

co byście mi radzili? wiem, że nie podejmiecie za mnie decyzji, ale może podsuniecie mi jakiś pomysł? moja siostra jak poszła na studia to powiedziała, że gdyby w liceum wiedziała o tylu różnych kierunkach i możliwościach to na pewno studiowałaby coś innego niż to co wybrała.

RE: jakie studia po maturze - poradźcie - Wercia - 12-25-2012

Tak jak sama piszesz, studia nie zapewnią Ci pracy więc może jednak zamiast iść na to samo co setki innych osób, bo po tym może znajdzie się praca idź na to co Cię faktycznie interesuje. Znaleźć pracę, gdy jest się prawdziwym pasjonatem, jest czasem łatwiej niż temu kto przemęczył te 5 lat tylko po to, żeby potem móc się pochwalić tytułem magistra.
Turystyka nie jest złym pomysłem jeśli chciałabyś robić coś w tym kierunku. Gdybyś jeszcze do kompletu nauczyła się jakiegoś mniej popularnego języka mogłabyś zostać na przykład rezydentem gdzieś za granicą.

RE: jakie studia po maturze - poradźcie - Makuffka - 12-26-2012

ja właśnie szkołe policealną kierunek turystyka,powiem że na bank ciekawe....na pewno to nie jest tak jak na studiach ale sporo fajnych rzeczy można się dowiedzieć polecamUśmiech

RE: jakie studia po maturze - poradźcie - Lili - 12-26-2012

ja bym stawiała na rozwój własny to jest w tych czasach ważniejsze od papierku, nie warto kończyć studia bo tak wypada...w końcu to nasze życie i zmarnowane 5 lat nie powrócą

RE: jakie studia po maturze - poradźcie - Makuffka - 01-01-2013

a może pogooglaj sobie czy wybierz sie na dni otwarte jakieś uczelni,lub zobacz ich strone w internecie może wpadnie Ci coś w okoUśmiech