Forum Off-topic
dedykacja na książkę - Wersja do druku

+- Forum Off-topic (http://www.off-topic.pl)
+-- Dział: Ogólnie (http://www.off-topic.pl/forum-6.html)
+--- Dział: Książki i czasopisma (http://www.off-topic.pl/forum-10.html)
+--- Wątek: dedykacja na książkę (/thread-17.html)

dedykacja na książkę - skakAnka - 12-25-2012

ma ktoś jakiś pomysł na dedykację na książkę? przed Sylwestrem przyjeżdża mój chłopak i chciałam mu wówczas wręczyć kupioną na święta książkę. chciałabym jednak, żeby była taka specjalnie i wyłącznie dla niego dlatego pomyślałam o dedykacji. w necie znalazłam same pierdoły i teksty, żeby pisać samemu, od serca, ale jakbym ja od serca napisała to skończyłoby się to wyrywaniem strony Język

znacie jakieś fajne dedykacje?

RE: dedykacja na książkę - Lili - 12-25-2012

uważam za zły pomysł pisanie na książkach nie przemawia to do mnie więc tu nie pomogę

RE: dedykacja na książkę - Wercia - 12-25-2012

Jeśli czytałaś tę książkę to fajnym nawiązaniem byłaby dedykacja z tej książki. Albo chociaż tego samego autora, przynajmniej ja staram się tak robić, jeśli komuś kupuję książkę.

Lili a co złego według Ciebie jest w pisaniu dedykacji?

RE: dedykacja na książkę - Lili - 12-26-2012

nie wiem jak dla kogo ale pisanie na książkach dla mnie było jakimś dziwnym pomysłem,ktoś nie widzi nic złego np robienie notatek podczas czytania książki nawet ołówkiem...uważam że dedykacja może być napisana na kartce i włożona do książki...może z czasem będę chciała komuś pożyczyć...nie chciałabym żeby ta osoba czytała dedykacje

RE: dedykacja na książkę - Wercia - 12-26-2012

Wydaje mi się, że dedykacje rzadko kiedy są bardzo osobiste, więc jeśli postronna osoba ją przeczyta to nie powinno się stać. Za to kartka z dedykacją według mnie szybko się zgubi i tyle będzie z dedykacji. Ale to oczywiście moja opinia Uśmiech

RE: dedykacja na książkę - Lili - 12-26-2012

przecież wymiana zdań i szacunek...wiele rzeczy wynosi się z domu rodzinnego u nas to nie było przyjęte więc pewnie tak zostanie...chyba że ktoś mnie poprosi o napisanie dedykacji wtedy będę miała problem

RE: dedykacja na książkę - Kasia23 - 12-26-2012

Sama, jeżeli daje komuś książkę w prezencie w zależności jaka relacja dzieli mnie z tą osobą zamieszczam różne notki. Począwszy od cytatów gdzieś wyłapanych z książek jakie udało mi się do tej pory przeczytać, poprzez cytaty i "złote myśli" gdzieś zasłyszane bądź znalezione na podobnych stronach internetowych i poprzestając na swojej własnej "inwencji twórczej". Według mnie - dla bliskiej osoby nie ma nic bardziej osobistego niż własne przemyślenia (własne uczucia) przelane na pierwszej stronie.
"Pielęgnuj marzenia, bo bez nich staniesz się nikim! Jeśli płaczesz nad tym, że w twoim życiu słońce zapadło za horyzontem, łzy przeszkodzą ci dostrzec piękno gwiazd"

RE: dedykacja na książkę - skakAnka - 01-01-2013

dzięki wszystkim za podpowiedzi. finalnie żadnej dedykacji nie dałam, ale w sumie dobrze się stało, bo się rozstałam z chłopakiem. czy raczej on ze mną Smutny

no ale, przynajmniej mam książkę kolejną dla siebie Oczko

RE: dedykacja na książkę - Kartoflanka - 01-05-2013

też,co za facet się rozstaje tuz przed sylwestrem, ale fakt zyskałaś przynajmniej nowa pozycje na swojej półce Oczko

RE: dedykacja na książkę - (Ż)elka - 01-12-2013

ja kiedyś dostałam książkę od kolegi z klasy na urodziny, poprosiłam go żeby mi coś do niej wpisał, żebym za parę lat jak sięgnę po tę książkę to przypomniała sobie, że właśnie od niego ją dostałam i w taki miły sposób go wspomniała, on spytał: co mam ci napisać? ja: no nie wiem, cokolwiek, że mnie lubisz Szczęśliwy

dedykacja wygląda tak:

tak... lubię cię...
i to bardzo :-)
Kuba

Szczęśliwy słodkie, prawda?