Forum Off-topic
Włosy zniszczone, suche, szorstkie–domowe sposoby - Wersja do druku

+- Forum Off-topic (http://www.off-topic.pl)
+-- Dział: Ogólnie (http://www.off-topic.pl/forum-6.html)
+--- Dział: Kobiece sprawy (http://www.off-topic.pl/forum-7.html)
+--- Wątek: Włosy zniszczone, suche, szorstkie–domowe sposoby (/thread-2.html)

Strony: 1 2

Włosy zniszczone, suche, szorstkie–domowe sposoby - Lili - 12-25-2012

Jak postępować ze zniszczonymi włosami- klika rad w żołnierskich słowach:
- jeśli włosy są bardzo zniszczone należy je podciąć,
- myjąc włosy myj tylko skórę, spływająca piana zmyje brud z włosów, a ich kontakt z detergentem będzie krótszy,
- staraj się używać łagodnych szamponów (najlepiej dla dzieci, Uwaga: szampony ziołowe mogą wysuszac włosy)
- nie myj włosów w zbyt ciepłej wodzie,
- jeśli to możliwe nie używaj suszarek, prostownic, lokówek etc.
- jeśli to możliwe nie używaj pianek/lakierów do stylizacji (często zawierają alkohol, który wysusza włosy),
- staraj się używać odżywkę po każdym myciu,
- unikaj czesania mokrych włosów, rób to delikatnie, najlepiej przy użyciu szczotki naturalnej lub dewnianej
- staraj się unikać kosmetyków z alkoholem (etanol/denat) w składzie (np. niektóre jedwabie, mgiełki) mogą wysuszać włosy!!!
- płukanie włosów zimną wodą domyka łuski przez co włosy stają się bardziej gładkie i błyszczące

RE: Włosy zniszczone, suche, szorstkie–domowe sposoby - Makuffka - 12-25-2012

niby stosuje to wszystko ale i tak mam masakrę z włosami może zna ktoś jakieś domowe maseczki na suche wypadające włosy??

RE: Włosy zniszczone, suche, szorstkie–domowe sposoby - Wercia - 12-25-2012

Ze swojej strony polecam najprostszą możliwą maseczkę na włosy suche. Połączyć dwa żółtka z łyżką oliwy z oliwek i kilkoma kroplami soku z cytryny. Nałożyć na całą długość włosów, owinąć czepkiem foliowym oraz ręcznikiem, po 20 minutach spłukać. Działa cuda Uśmiech

a jak jest z tym żeby to potem odmyć?

ja mam włosy kręcone i mam generalnie problem z rozczesaniem ich po umyciu i zuzywam duuużo odzywki

Ja z tym nigdy nie miałam problemu, ale ja mam włosy proste. Słyszałam też, że na suche włosy dobra jest też płukanka piwna. Może to byłoby rozwiązanie dla Ciebie? Chociaż mnie by szkoda piwa było Oczko

ja za piwem nie przepadam zbytnio a co co za płukanka?

Potrzebujesz butelki piwa jasnego pełnego i 125ml octu winnego. Wlać piwo do jakiejś butelki, wymieszać. Obficie polać włosy i pozostawić na włosach przez przynajmniej pięć minut, następnie osuszyć ręcznikiem. Nie martw się, że mokre włosy będą mocno pachniały piwem, bo kiedy wyschną, zapach również się ulotni Uśmiech

RE: Włosy zniszczone, suche, szorstkie–domowe sposoby - Makuffka - 12-26-2012

a to ma się stosować na umyte włosy? pytam bo są różne rodzaje maseczek

RE: Włosy zniszczone, suche, szorstkie–domowe sposoby - Lili - 12-26-2012

Makuffka wydaje mi się że na czyste bo płukankaUśmiech ale poczekajmy na odpowiedz WerciUśmiech

RE: Włosy zniszczone, suche, szorstkie–domowe sposoby - Kasia23 - 12-26-2012

ja kiedyś stosowałam taką dziwną maseczkę: 2 jajka+2 lyżki koniaku(brendy)+ 2 lyżki kawy sypanej...nanieść na brudne mokre włosy,owinąć folią spożywczą i ręcznikiem trzymać min 30 min